Een goede raad: wacht niet tot uw huisdier ziek is om uw dierenarts te raadplegen!
Voorkomen is altijd beter dan genezen. We raden aan om uw dier te laten vaccineren om het te beschermen tegen een hoop nare ziektes.
Een anti-parasitaire bescherming is noodzakelijk en moet dikwijls individueel bekeken worden naar levensstijl en situatie (een jachthond loopt uiteraard meer risico dan een hondje op een appartement). Ook bijkomend voedingsadvies op maat maakt deel uit van de preventieve geneeskunde.
Wij raden u aan een volledige check up te laten maken van uw huisdier als hij/zij een leeftijd van 7 jaar heeft bereikt. Dit om belangrijke leeftijd gerelateerde ziekten zoals artrose en aandoeningen van prostaat, hart, nieren, schildklier, etc. te kunnen opsporen. Bij oudere dieren is het noodzakelijk om het dieet aangepast te houden aan hun specifieke voedingsbehoeften.
Wie kent uw huisdier beter dan u? Niemand.
Hij/zij gedraagt zich anders, eet minder, slaapt veel, verstopt zich of lijkt ziek, maar je weet niet goed wat er juist scheelt. De meeste dieren laten moeilijk hun pijn zien waardoor elke verandering in hun houding of gedrag moet worden geïnterpreteerd als een potentieel gezondheidsprobleem.
Neem zeker contact op wanneer u denkt dat uw huisdier waarschuwingstekens laat zien of zijn toestand het oplegt (verlies van eetlust, diarree of bloed in de ontlasting, kreupelheid, gewichtsverlies, gebrek aan energie, haaruitval, problemen met plassen, etc. Wij zijn er om naar uw verhaal te luisteren en u te helpen tot een diagnose te komen.
Bent u niet in de gelegenheid om ons te bezoeken? In overleg bekijken we of het mogelijk is om aan huis te komen. Dit is echter geen ideale optie, omdat er op verplaatsing geen mogelijkheid is om veel onderzoeken uit te voeren (röntgenfoto’s, bloedonderzoek, echo). Probeer om preventief al na te denken over een transportmogelijkheid in geval van nood.
België
Chippen en registreren is verplicht voor alle honden vóór de leeftijd van 8 weken. Alle bijkomende info omtrent de wetgeving vindt u HIER. (hyperlink toevoegen op woordje ‘hier’) https://www.vlaanderen.be/identificatie-en-registratie-van-honden
Voor katten die geboren zijn na 01/01/2017 geldt identificatieplicht. Alle bijkomende info omtrent de wetgeving vindt u HIER. (hyperlink toevoegen op woordje ‘hier’) https://www.vlaanderen.be/identificatie-en-registratie-katten
Nederland
Als hondeneigenaar bent u verplicht uw dier te laten chippen en te registreren. Hiervoor dient u een UBN-nummer aan te vragen bij de RVO. Hiermee worden wantoestanden in de hondenfokkerij en illegale hondenhandel tegengegaan.
Voor katten die in Nederland zijn geboren geldt geen verplichting om het dier te chippen, een paspoort te geven en te registreren. Het is wel aan te raden. Als het dier van het buitenland komt of naar het buitenland gaat is dit wel verplicht. Alle bijkomende info omtrent de wetgeving vindt u HIER. (hyperlink toevoegen op woordje ‘hier’)https://www.nvwa.nl/onderwerpen/honden-en-katten/identificatie-en-registratie-honden- en-katten- chippen#:~:text=Voor%20katten%20die%20in%20Nederland,met%20zijn%20of%20haar%20 baasje.
Chippen
De microchip wordt met behulp van een naald onderhuids ingebracht bij het dier. Dit gaat snel en is vrijwel pijnloos. De elektronische identificatie is heel praktisch en onmisbaar voor het terugvinden van uw huisdier indien het als verloren wordt opgegeven.
Wij hebben de noodzakelijke apparatuur voor de inplanting van deze microchip en het uitlezen van de transponders. De microchip implantatie kan worden uitgevoerd bij alle dieren, ongeacht ras (ook bij gekruiste honden of huiskatten).
Via de website kunt u trouwens het dier zeer snel aangeven in geval van vermissing, verhuizing of overlijden. Voor België doet u dit via DogID of CatID. Voor Nederland via NDG.
Huidziekten komen bij honden en katten steeds vaker voor en mogen niet verwaarloosd worden. Ze leiden vaak tot erge jeuk die kan leiden tot bloedingen en korsten over het hele lichaam.
Er zijn vele type huidaandoeningen. Aantasting door parasieten, infecties, allergieën en hormonale problemen behoren tot de meest voorkomende oorzaken. Ook gezwellen kunnen worden onderzocht om te achterhalen waarmee we te maken hebben.
Om tot een diagnose te komen, kunnen bijkomende onderzoeken uitgevoerd worden zoals o.a. microscopie en/of bioptname.
Een dier dat mankt is een dier dat pijn heeft, het is zijn manier van uiten van de pijn.
Orthopedische aandoeningen komen vaak voor bij honden, maar evengoed bij katten en heel kleine dieren zoals fretten, konijnen en kleine knaagdieren.
Zij zijn verantwoordelijk voor acute of chronische pijn die zich kan ontwikkelen zonder dat het dier klaagde. Orthopedische aandoeningen kunnen mogelijk het gevolg zijn van een trauma zoals een val of ongeval op de openbare weg, maar kan ook spontaan optreden zonder traumatische context en dit vooral bij jonge honden (heupdysplasie of ellebogen).
Artrose
Artrose is een ontsteking door slijtage in de gewrichten. Door permanente pijn lijdt de levenskwaliteit van uw hond hier ernstig onder. Je herkent artrose aan het moeilijk rechtkomen na liggen, moeite om in en uit de aute te komen of op de sofa te springen. En ook in duidelijke minder zin hebben in spelen of wandelen. Pijnbestrijding is onvoldoende want de onderliggende pathologie blijft bestaan, de kwaliteit van van het kraakbeen in het gewricht is verminderd en de aandoening is onomkeerbaar. De behandeling bestaat eruit door o.a. spierversterkende oefeningen en stretching toe te passen. Ook laserbehandeling maakt deel uit van het programma. Een intakegesprek + eerste sessie duurt 1 uur, de vervolgsessies een half uur. De kostprijs is afhankelijk van de ernst en wordt op voorhand besproken
Fitness
Fitness is nodig om de flexibiliteit, belastbaarheid en coördinatie van de spieren te bevorderen. Het is een perfecte aanvulling bij het werken aan overgewicht. Door samen te oefenen wordt de band tussen baasje en hond ook steeds sterker. De kostprijs is afhankelijk van de ernst en wordt op voorhand besproken
Revalidatie
Revalidatie na operatie of blessure is even noodzakelijk voor honden als voor mensen. Door op tijd te starten met een goed behandelingsprogramma blijft de spieromvang en de beweeglijkheid van de gewrichten beter behouden. We maken gebruik van balans- en coördinatieoefeningen, massage, rek- en strekoefeningen, warmte-, koude- en lasertherapie. Uiteraard wordt het programma individueel opgesteld naargelang de voorgeschiedenis van de hond en de mogelijkheden van de eigenaar. De prijs voor de opvolging na operatie of blessure is ook afhankelijk van geval tot geval.
Een goede tandverzorging voorkomt een slechte adem, verlies van tanden of meer substantiële orale ziekten (bacteriële infecties, gingivitis, parodontitis, …)
Wij zijn uitgerust met een tandheelkundige infrastructuur die net zoals bij de humane tandverzorging wordt gebruikt om tandsteen te verwijderen en de nodige tandzorg toe te dienen. Dit zowel bij paarden als bij kleinere huisdieren.
De meeste ingrepen doen wij onder volledige narcose. Het meest voorkomende is verwijdering van tandsteen met behulp van een ultrasoon apparaat (hetzelfde type als bij de tandarts).
Na het ontkalken polijsten wij de tanden zodat nieuwe tandsteenvorming vertraagd wordt.
Een meer doorgedreven en betere tandzorg kan alleen bereikt worden met een gespecialiseerde tandunit
Sinds verleden week kunnen we een meer doorgedreven en betere tandzorg verlenen met een nieuwe tandunit. Van links naar rechts het pinnetje voor het verwijderen van tandsteen; detartratie genaamd. Daarnaast een kleine compressor om met water en lucht het gebit te kunnen reinigen en dan een noodzakelijk nieuw item; de polijststift. U kent het vast wel van bij de tandarts, hiermee wordt een beschermlaag op de tanden gelegd en worden de nog resterende restjes met polijstpasta weggewerkt. Helemaal rechts ziet u de boor, hiermee kunnen tanden eenvoudiger verwijderd worden.
In het labo kunnen er stalen bekeken worden onder de microscoop. Ook wordt er bloed- en urineonderzoek uitgevoerd, zodat bij spoedgevallen meteen kan ingeschat worden hoe ernstig de situatie is en de best mogelijke correctie van de bloedwaarden kan uitgevoerd worden.
Met ons ‘inhuis’ labo van Idexx hebben we de luxe om op de praktijk bloedonderzoek te doen zodat we meteen resultaat hebben en snel een juiste behandeling kunnen instellen.
In de mate van het mogelijke proberen we ook door middel van microscopie een snelle diagnose van huidproblemen te stellen en de cellen van gezwellen te beoordelen en te typeren.
Door ons anesthesie apparaat op gas en het toestel dat permanent de ademhaling monitort is onze operatiekamer perfect uitgerust om uw huisdier te opereren in de beste veiligheidsomstandigheden. Het comfort van uw huisdier is onze prioriteit, daarom raden wij pijnstillers voor de meerderheid van onze interventies aan.
De uitgevoerde operaties zijn heel divers, gaande van orthopedische ingrepen in samenwerking met David Van Tilborg tot de meest diverse abdominale chirurgie.
Gebruikelijke interventies zoals sterilisatie, castratie, enz…
Of meer gespecialiseerde ingrepen zoals biopsie, wonden trimmen, tumoren verwijderen, digestieve chirurgie, chirurgie van de urinewegen, ogen enz…
Voor heel technische chirurgie werken we samen met gespecialiseerde collega’s.
De plaats van gezelschapsdieren binnen de gezinnen is erg veranderd in de afgelopen 20 jaar en het aantal gedragsstoornissen worden steeds vaker gemeld: Binnen urineren, destructief zijn, onophoudelijk blaffen, agressie …
Gedragstherapie wordt vanaf het begin aanbevolen, vanaf de adoptie van uw huisdier of voor de puberteit aanbreekt om de basisregels van uw leven te bepalen.
Tijdens dit overleg zullen veel tips worden aangereikt om uw huisdier beter te begrijpen en om de signalen aan te leren. Dit om ernstige gevolgen te voorkomen in de ontwikkeling van uw huisdier en zijn plaats in de roedel.
Bestellen van voeding kan ook via de App. Ga naar Homepagina – winkel.
Goed voedsel is het eerste geneesmiddel!
Omdat het voedsel dat u uw huisdier geeft essentieel is voor een goede gezondheid stellen wij u verschillende reeksen van voeding voor die wij speciaal hebben uitgekozen om hun hoge technische kwaliteit (smaak, voedingswaarden, balans, verteerbaarheid, …)
Wij bieden u drie types voeding voor:
“fysiologisch voedsel” voor gezonde dieren, om ze in goede gezondheid te houden en aangepast aan hun leeftijdscategorie.
“dieetvoeding” voor dieren die lijden aan een pathologisch probleem (obesitas, allergieën, hart-en vaatziekten, diabetes, nierfalen, enz.) en een belangrijke aanvulling zijn, zelfs noodzakelijk van een medische behandeling.
“Specifieke voedingsmiddelen”
Op verzoek kunnen we ook andere voedingsproducten leveren die wij nu niet op voorraad hebben, verdere tips kan u onder de hoofdrubriek “Apotheek” vinden
We beschikken op de praktijk over een uitgebreide apotheek en therapeutische voeding zodat er meteen met een juiste behandeling van start kan gegaan worden. Dagelijks kan u binnenspringen om medicatie of voeding op te halen, best kan u op voorhand even bellen zodat alles kan klaargelegd worden..
Essen
Maandag: 9-19u
Dinsdag: 9-19u
Woensdag: 9-19u
Donderdag: 9-19u
Vrijdag: 9-18u30
Zaterdag + Zondag: Spoed op afspraak
Stabroek
Alleen op afspraak.
Voor spoedgevallen kan u tijdens de openingsuren steeds op de praktijk terecht. Best belt u even op voorhand, verder zijn we ook dag en nacht bereikbaar, zeven dagen op zeven.
Tel 0485 560 367