Paarden

Preventieve zorg
Vaccinatie

Bescherming tegen verschillende ziekten kan perfect door uw paard of pony te vaccineren. Vaccinatie is een volstrekt veilige manier om bescherming tegen besmettelijke ziekten te verkrijgen en om te verhinderen dat deze ziekten naar andere paarden overgedragen worden. Vermits de hoeveelheid antistoffen na verloop van tijd afneemt moeten de meeste vaccins volgens een bepaald schema opnieuw gezet worden. Bij paarden beschikt men over vaccins tegen de volgende ziekten. 

 

Paardengriep (Influenza)

De vaccinatie tegen paardengriep of Influenza start op de leeftijd van 5 maanden vermits het veulen tot die leeftijd beschermd is door de moedermelk. Indien de moeder niet gevaccineerd was dient men echter op de leeftijd van twee maanden te starten en zoals bij de mens is de beste periode om tegen griep te vaccineren van september tot november. De basisvaccinatie bestaat uit twee inspuitingen met ongeveer een maand tussen iedere toediening. Na de tweede inspuiting wordt het vaccin om het half jaar of om het jaar gegeven afhankelijk van het infectierisico. (Alleenstaand of in een manege, of geregeld op wedstrijd) Best wordt het combinatievaccin griep-tetanus jaarlijks gegeven, zeker bij wedstrijdpaarden. 

 

Tetanus (Klem)

Ook hier zijn de veulens de eerste vier vijf maanden door de moedermelk beschermd. De basisvaccinatie bestaat uit 3 dosissen, de eerste twee met een tussenperiode van vier tot zes weken en de derde na een half jaar tot een jaar na de tweede. Na deze basisvaccinatie wordt het vaccin jaarlijks gegeven. Best met het combinatievaccin zoals hierboven beschreven. Indien het paard een ernstige wonde opliep kan de dierenarts het serum toedienen. Dit bestaat uit de antilichamen tegen tetanus en vervangt geenszins het vaccin. Dit moet evenals de vaccinatie zeer consequent gebeuren vermits tetanus een zeer pijnlijk verloop kent en steeds fataal is. 

 

Rhinopneumonie (Equine Herpesvirus type 1)

De basisvaccinatie bestaat uit twee inspuitingen met een maand tussentijd en een herhaling om de zes maanden. Ook kan dit vaccin gegeven worden in combinatie met het vaccin tegen griep/tetanus, best in september-oktober en bijkomend in maart-april. Een drachtige merrie krijgt het vaccin tijdens de dracht op de derde, de vijfde en de zevende maand. Bij rhinopneumonie is het sterk aanbevolen alle paarden van de stal te vaccineren vermits het een zeer hardnekkige en gevaarlijke ziekte betreft. 

 

West-Nijl virus

Tot op heden is dit virus nog niet in België gesignaleerd maar dat kan komen. Het virus wordt verspreid door trekvogels die het door muggenbeten opliepen. Maar dit is zeldzaam, verder kunnen paarden de besmetting niet doorgeven naar andere paarden. De symptomen kunnen ernstig zijn maar gezien de zeldzaamheid wordt vaccinatie niet aangeraden. Indien gewenst kunnen we deze echter wel toepassen. 

 

Droes

Droes is een zeer besmettelijke bacteriële luchtwegaandoening, gekenmerkt door etterige neusloop en abcessen in de lymfeklieren. Deze zwellingen komen het meest voor ter hoogte van hoofd en nek maar ook is de ziekte asymptomatisch aanwezig. In de eerste plaats zijn quarantaine en ver doorgedreven hygiëne het meest aangewezen. Alle materiaal in de stal aanwezig is potentieel besmet, overdracht van de bacterie gebeurt via iedere mogelijke drager. Vandaar is het ook van groot belang dat paardenhouders in de omgeving op de hoogte worden gebracht. De dierenarts zal testen uitvoeren door middel van luchtzakspoelingen.

Vaccinatie kan, maar moet steeds gebeuren in overleg met de dierenarts gezien de kans op nevenreacties.

Preventieve zorg
Ontworming

Het is aanbevolen om bij paarden ouder dan drie jaar minstens twee keer per jaar mestonderzoek te laten doen, best in de lente en de zomer omdat er in herfst en winter geen wormeitjes uitgescheiden worden. Wormen kunnen koliek, diarree en bloedarmoede veroorzaken en bij gevolg vermagering en zelfs sterven. De meest voorkomende wormbesmettingen gebeuren door Veulenworm, Spoelworm, Grote- en kleine strongyliden (Rode bloedworm) en Lintworm. Wormbestrijding is zeer complex en geval per geval te bekijken. In een normale populatie zijn maar bij ongeveer één vijfde van de dieren te veel wormeitjes in de mest te vinden. Er moet dus opgelet worden om niet teveel medicatie te geven, in de eerste plaats is er dan minder kans op resistentie maar zo worden ook onnodige kosten voorkomen.

Bij paarden ouder dan drie jaar zou een standaard ontworming in het najaar moeten volstaan. Zij hebben meestal al een goede weerstand opgebouwd en zullen minder besmette mest produceren. Er kan alvast veel leed voorkomen worden door de paarden geregeld op een andere schone weide te laten grazen en zeker twee maal per week de mest te verwijderen.

Paarden jonger dan drie jaar lopen een groter risico, bij hen is het nodig om na meer frequent mestonderzoek (drie tot vier maal per jaar) een vast ontwormingsschema aan te houden. Zij hebben minder weerstand en zullen sneller een massale infectie kunnen oplopen.

Veulens moeten ook tegen spoelworm beschermd worden. Best kan de dierenarts oordelen welk middel het meest geschikt is omdat er veel resistentie bestaat.

Drachtige merries moeten ongeveer twee weken voor de bevalling ontwormd worden om het pasgeboren veulen te beschermen.

De dosis ontwormpasta is afhankelijk van het lichaamsgewicht en de hierboven beschreven criteria. Er zijn drie soorten ontwormingspasta, Benzimidazole (met febantel en fenbendazole), Tetrahydropyrimidines (met pyrantelpamonaat en pyrantelembonaat) en de Macrolytische lactonen (met ivermectine en moxidectine) Uiteraard zijn er verschillende combinaties op de markt, bv ter bestrijding van lintworm.

 

Leverbot (Platworm)

Een apart verhaal is leverbot omdat de eitjes niet in de mest zitten en de besmetting bijgevolg moeilijker aangetoond kan worden. Deze besmetting komt meer en meer voor, zeker bij paarden die samen met herkauwers in natte weiden staan. Buiten veulens en oudere paarden hebben paarden van nature een hoge weerstand tegen leverbot. Of het tot een infectie komt hangt af van de hoeveelheid opgenomen leverbotten. Wanneer u veel leverbotslakjes rond vochtige gebieden in de weide vindt moet u de weide best draineren en drinkbakken instaleren.

 

Longworm

De paardenlongworm infecteert de longen en diepere luchtwegen en komt voornamelijk voor bij paarden die samen met ezels in de weide staan. De ezels hebben er weinig last van maar het paard des te meer. Dit kan zelfs zover gaan dat de paarden verstikken door een ophoping van larven en slijm. De eitjes en/of larven zijn moeilijk terug te vinden in de mest maar de behandeling is zeer effectief.

Praktijkconsult

Op de praktijk kunnen we de paarden die intensief verzorgd moeten worden op stal zetten, daar kunnen we dan ook moeilijkere ingrepen doen. Ingrepen die we liever praktijkomstandigheden uitvoeren om voldoende nazorg te kunnen bieden. (Klophengsten castreren, navelbreuken herstellen…)

Moeilijkere mankers nemen we graag op stal zodat we rustig de tijd kunnen nemen om een uitgebreid mankheidsonderzoek te doen teneinde een oorzaak te vinden.

Ook het opvolgen van merries die moeilijk drachtig geraken of die geïnsemineerd moeten worden met diepvriessperma stallen we op de praktijk omdat we dan een intensievere opvolging kunnen doen met een inseminatie op het juiste moment.

Tegen midden 2021 hopen we in de kliniek die nu in aanbouw is, grotere en meer ingrijpende operaties te kunnen uitvoeren.

Stalbezoek

De hoofdmoot van onze praktijk bestaat uit het ter plaatse komen om uw paard te behandelen of op te volgen. Dag en nacht is er minstens één van de drie ervaren dierenartsen van wacht.

Identificatie

Sinds 2008 moeten alle paardachtigen (paarden, pony’s, ezels, zebra’s,…) in België correct geïdentificeerd zijn. Dit houdt in dat ze door de dierenarts voorzien zijn van een microchip, ze over een EU-conform paspoort beschikken en alle gegevens bij de centrale databank ingegeven zijn. Indien één van deze zaken ontbreekt, is uw paard niet correct geïdentificeerd. Het kan het niet meer geslacht worden voor menselijke consumptie en u riskeert een proces verbaal. Wanneer het paard bv. sterft, verhuist of verkocht wordt, moet dit trouwens ook aangepast worden in de gegevensbank. 

 

De gegevens moeten overeen stemmen met de gegevens van het paspoort, als deze overeenkomen kan de chip worden ingebracht. Dit gebeurt halverwege de hals aan de linkerzijde van het paard, een handbreedte onder de manenkam. Voor het inbrengen wordt de vacht geschoren en de huid gereinigd en gedesinfecteerd.

Dermatologisch overleg

Huidproblemen bij paarden hoeven niet altijd of schimmel of een allergie te zijn.

Vanaf een afkrabsel of een biopt van de huidletsels kan vaak meer informatie bekomen worden wat de juiste oorzaak is.

Soms zijn de huidletsels een gevolg van een onderliggende ziekte, dit proberen we via bloedonderzoek verder uit te spitten.

Wondverzorging en kleine heelkundige ingrepen

Paarden en verwondingen is helaas een veel voorkomende combinatie.

 

Voor oppervlakkige verwondingen proberen we de eigenaar bij te staan in de beste verzorging en behandeling met de juiste zalven of verbanden.

 

Voor de diepere wonden komen we ter plekken om deze heelkundig te herstellen. Indien de wonden erg uitgebreid zijn behandelen we graag op de praktijk om de dagen na de heelkundige zorg het herstel mee op te volgen.

 

Gezwelletjes verwijderen kan op locatie, maar doen we ook graag op de praktijk vanwege de infrastructuur en de helpende hand van onze assistenten.

Oogheelkunde

Ogen zijn zeer gevoelig, bij de minste verdenking van letsels moet er onderzoek gebeuren om een gepaste behandeling op te starten.

 

Oogproblemen zijn vaak hardnekkig en vereisen een langdurige en consequente behandeling. Omdat het druppelen niet altijd even goed getolereerd wordt door het paard, wordt er in moeilijke gevallen een eye lavage kit aangebracht, zodat het druppelen vanop een afstand kan en niet rechtstreeks in het oog moet.

 

Dikke ogen, dicht geknepen ogen, een witte of blauwe schijn op het hoornvlies zijn allemaal verschijnselen waarbij de dierenarts zo snel mogelijk gecontacteerd moet worden.

Tandheelkunde

Een regelmatige gebitscontrole is noodzakelijk om kleine afwijkingen niet te laten escaleren tot tandprobleem waarbij normale voederopname belemmerd is of er randschade ontstaan is die niet of moeilijk op te lossen is.

 

Bij ons kan u terecht voor de routine controle en het routine bijvijlen van scherpe tandpunten of het verwijderen van doppen en wolfstandjes.

Chirurgie

De meest voorkomende chirurgische ingrepen die bij ons uitgevoerd worden zijn navelbreuk, de behandeling van wonden, het verwijderen van huidtumoren, castraties en chirurgisch een niet ingedaalde teelbal verwijderen.

Medische consultaties

Naargelang de  situatie kunnen we diagnoses stellen en behandelen door middel van Echografie, RX en endoscopisch onderzoek.

 

Echografie

We zijn uitgerust met een hoogwaardige echo zodat we in geval van koliek of inwendige problemen de organen gedeeltelijk in beeld kunnen brengen. We hebben hiervoor een sonde waarmee we langs de buikzijde beelden van de organen kunnen maken, zo kunnen we bij een koliek beter beoordelen wat er precies aan de hand is en kunnen we in combinatie met aanvullende onderzoeken bekijken of er meteen een doorverwijzing voor chirurgie nodig is.

 

We hebben ook een sonde waarmee we de pezen en gewrichten in beeld kunnen brengen. Zo kunnen letsels en andere oorzaken van manken bekeken worden om een behandelingsplan op te stellen en het letsel in de herstelfase op te volgen.

 

Ook een deel van het longveld kan bekeken worden zodat we longabcessen e.d. in een vroege fase kunnen diagnosticeren.

 

Voorts wordt de echo ingezet bij de voortplanting, het bekijken en beoordelen van baarmoeder en eierstokken teneinde het paard voor te bereiden op een dracht. Met een inwendige echo kunnen we de blaas beoordelen (blaasstenen komen helaas niet alleen bij kleine huisdieren voor) en ook de bekkenrand controleren op onregelmatigheden zoals breuken, barsten en arthrose.

 

RX (Digitale radiografie)

We beschikken over hoog kwalitatieve röntgenapparatuur dewelke we voor zowel kleine huisdieren als voor paarden gebruiken. Digitale radiografie is een fundamenteel element van de diagnose en onmisbaar in orthopedie en longziekten.

 

Voor diagnose van spijsverteringsaandoeningen zorgt het ook voor bijkomende diagnoses (transit verstoppingen) alsook voor detectie van nierstenen, enz.

 

Onze sterkte in digitale radiografie ligt op het orthopedische, thoracale, abdominale en dentale vlak.

 

De digitale beelden kunnen worden opgeslagen en eventueel worden doorgestuurd voor verder onderzoek.

 

Endoscopie

De praktijk beschikt over een mobiele endoscoop met verschillende endoscopen. Hierdoor is het mogelijk om naast de klassieke inspectie van de luchtwegen (cornage onderzoek, luchtzakken…) ook maag, blaas en baarmoeder te kunnen inspecteren.

Gedragstherapie

Gedragstherapie is noodzakelijk bij moeilijk behandelbare dieren. Zeker bij een paard kan onhandelbaar gedrag levensgevaarlijk zijn. Bovendien zal een paard met psychische problemen of afwijkingen de orde in de groep danig kunnen verstoren.

 

Dikwijls ligt de oorzaak bij stress wat kan resulteren in maagzweren of verminderde immuniteit.

 

Afwijkend gedrag is te herkennen aan het vertonen van agressie of angst. Vaak verdraagt het paard geen aanraking en laat zich moeilijk borstelen. Happen en bijten, knarsetanden, het zich niet laten vangen zijn kenmerkend, maar evengoed komt afsluitend gedrag voor. Geen contact maken met de groep of angstig zijn als je er naartoe gaat of ernaast staat.

 

Wij doen niet aan actieve gedragstherapie maar kunnen wel een beoordeling geven en doorverwijzen.

Onderzoek voor verkoop en aankoop

Ieder van ons doet deze keuringen. Het doel van deze keuring hangt af van wat de toekomstige eigenaar met het paard wil doen. Bij ieder paard zijn wel kleine afwijkingen te vinden, zeker na een röntgenologische keuring. Afhankelijk van de ernst van de afwijking zal bekeken worden of deze relevant is. Daarom eisen veel verzekeringsmaatschappijen een klinische keuring. Indien u een keuring laat inplannen is het belangrijk dat de voeten netjes gekapt zijn en het paard keurig aangeboden wordt zonder aangekoekte modder of mest. Vergeet ook het paspoort niet, de gegevens  moeten nagekeken worden en de rx opnames worden gelinkt aan het chipnummer.

Voedingsconsult en overleg supplementen

Supplementen zijn bij paarden van groot belang. Het zijn aanvullende producten ter ondersteuning van de voorbereiding en herstel na sportprestaties. Ze zijn nodig voor ondersteuning van gewrichten, pezen, lever enz. Kortom ter onderstuening van de algemene gezondheid. Ook hier is een ruim aanbod voorradig en is overleg met de arts aangeraden.

 

Geneesmiddelendepot

We beschikken op de praktijk over een uitgebreide apotheek en therapeutische voeding zodat er meteen met een juiste behandeling van start kan gegaan worden. Dagelijks kan u binnenspringen om medicatie of voeding op te halen, best kan u op voorhand even bellen zodat alles kan klaargelegd worden.

Essen

Maandag: 9-19u

Dinsdag: 9-19u

Woensdag: 9-19u

Donderdag: 9-19u

Vrijdag: 9-18u30

Zaterdag + Zondag: Spoed op afspraak

Stabroek

Alleen op afspraak.

Spoedgevallen

Voor spoedgevallen kan u tijdens de openingsuren steeds op de praktijk terecht. Best belt u even op voorhand, verder zijn we ook dag en nacht bereikbaar, zeven dagen op zeven.

We zijn steeds bereikbaar op +32 485 56.03.67

Inwendige ziekten

nog geen info